Såhär kan du använda metoden

 

DET ÄR INTE SÅ SVÅRT – webbsända föreläsningar

Titta först på vår korta instruktionsfilm nedan och läs gärna våra goda råd som vi listat nedan.

Lycka till!Har du för avsikt att webbsända en föreläsning och samtidigt ha en interaktiv del i den  så är det viktigt att du förbereder dig väl.

1. Se till att föreläsaren är införstådd med arrangemanget och att han/hon kommer i god tid.

2. Fundera på hur den interaktiva delen ska fungera med frågor via Bambusers chatt. Det är viktigt att föreläsaren då och då tittar i kameran för att etablera kontakt med webbpubliken.

3. Skaffa rätt programvara. Vi rekommenderar Telestream Wirecast för att mixa bild och ljudkällor. Wirecast går att skicka till Bambuser där du måste skaffa ett konto.

3. Se till att någon är uppkopplad på Bambuser för att hantera chattfrågor och ha koll på utgående bild och ljud.

4. En person krävs för att handera Wirecast. Förbered genom att lägga in film (mpeg4)och jpeg-bilder. Se till att ha en bra mikrofon inkopplad. Vi rekommenderar trådlös mygga.

Se till att just den ljukällan är riktad till alla bildkällor (förutom färdigmixade filmer)

Det går att förbereda så att föreläsaren får namngrafik och koppla in en videokamera med hjälp av en firewirekabel (huvudkameran). Den kameran bör vara bemannad. Sen går det att komplettera med Webbkameror som du ansluter via USB. Se till att någon kamera visar den “fysiska” publiken. Det är bra om tittaren får en känsla för lokalen och miljön.

5. I Bambuser måste du skaffa ett ID som du i Wirecast lägger in i “Brodcast settings”. Testa utsändningen genom att klicka på ikonen “Broadcast”. Kolla i Bambuser om bild och ljud kommer fram. Det kan vara några sekunders fördröjning.

6. Lägg gärna ut någon bild innan så att webbtittarna i lugn och ro kan hitta sändningen innan den börjar.

7. Vi rekommenderar att ha en programledare som instruerar publiken innan hur sändningen kommer att utformas och vilka tidsramar som finns. Det skapar trygghet hos tittarna och de vet hur de ska kunna medverka i chatten.

8. Det fungerar inte att ha lika långa föreläsningar på webben som annars. En halvtimme är nästan max.

9. Bygg upp en bildmässig miljö med genomtänkt ljussättning. Bildkvalieten påverkas mycket om du har bra ljus. Huvudkameran bör ha minst halvbild på föreläsaren under stor del av föreläsningen. Tänk på att vi kommunicerar mycket med ögonen.

10. Ska du lägga in mycket bilder i wirecast, tänk då på att de är i rätt ordning och att ljudet är riktat till varje bild. För att göra det mindre krångligt så kan föreläsare koppla sin dator med power point till en storbilds-TV. Om huvudkameran är bra går det utmärkt att zooma in tv-skärmen med kameran.

Det var några goda råd utifrån de erfarenheter vi gjort. Det viktigaste är dock att du har god tid att förbereda dig.

Har du frågor så går det bra att ringa eller maila:
birger.nilsson.rk@folkbildning.net
Tel: 0702693220