Några föreläsningar

 

Nedan listas de föreläsningar som gjordes. Det gjordes totalt sex föreläsningar och här nedan visas delar av fem stycken.

14 november, David Herdies på Röda korsets folkhögskola

David Herdies är grundare av Momento Film. David har en bakgrund inom fotografi och musik, och har studerat mediastudier, kultur och religion vid Stockholms och Uppsala universitet. Han är också gjort en post-graduate vid institutionen för Konst & Arkitektur på Kungliga Konsthögskolan. Han har regisserat och producerat flera långa dokumentärer, däribland Gerillasonen och Citizen Oketch. David producerar just nu Bosse Lindquists Give us the Money som en del av det internationella crossmedia-projektet Why Poverty (www.whypoverty.net), Frida Kempffs film Humania och Karin Ekbergs dokumentärfilm Att skiljas.

David berättade om filmen När ingen ser, som han nu regisserar tillsammans med fotografen Ulla Lemberg. Filmen är en dokumentär om barnsexhandel och trafficking som spelas in i Kambodja, Rumänien, Sverige och Sydsudan. Frågorna kretsade kring att arbeta med svåra och känsliga ämnen som barnsexhandel, hur de hanterar integritetsfrågor med barn och utsatta, samt berätta om processen med filmen. Mer om Davids arbete: www.momentofilm.se

7 november, Björn Hedlund på Röda korsets folkhögskola

Björn Hedlund är författare, föreläsare och journalist. Hans bok Fortets Murar kom ut 2012. Boken är baserad på forskning i Grekland, Turkiet, Spanien, Marocko och Sverige. Fortets Murar lyfter fram systematiken i våldet och i gränskontrollen, och i den exploatering som migranter utsätts för på Europas arbetasmarknader. Boken visar på hur fysiska murar och Förvar runt om i Europa förhåller sig till en vidare politisk kontext. Hedlunds bok finns tillgänglig att köpa i större bokhandlar och som e-bok hos Dito och Adlibris. Mer information finns på: www.bjornhedlund.se

11 september, Alexandra Pascalidou på Röda korsets folkhögskola

Journalist, författare, programledare för bl. a. Ring P1. Kolumnist Metro mm. Föreläser, leder debatter och konferenser. Har just publicerat sin femte bok: Min stora feta grekiska kokbok (Bonnier Fakta). Debuterade som programledare för Mosaik (SVT) 1995. Har lett Melodifestivalen i Grekland och Sverige 2005, OS i Aten 2004 i SVT, “Som sagt- ett program om språket”, Nyhetsmorgon, Förkväll i TV4 mfl. TV-program i Sverige och Grekland.

Föreläsningen handlade om Makt & Media -  maktstrukturer inom media-produktionen som kan tänkas ha både globala som nationella effekter – belyst utifrån Alexandras egna erfarenheter och reflektioner.

19 april, Behrang Kianzad om Makt och media i förorten på Röda korsets folkhögskola

Behrang Kianzad, född 1979, är en svensk-iransk frilansjournalist, författare och debattör. Sedan 2000 har han frilansat någorlunda regelbundet på Expressens, Sydsvenska Dagbladets, Dagens Nyheter och Kvällspostens kultursidor. Han har medverkat i bland annat i tidskrifterna Arena, Re:Public Service, gatutidningen Aluma och Röda Korsets ungdomsförbunds tidskrift Megafon samt varit aktiv som redaktör för nättidningen Yelah. Behrang Kianzad brukar ofta i olika sammanhang debattera frågor som rör bland annat migrationspolitik, integration, medier och mångkultur.

31 mars, Björn Forsberg om sin senaste bok Omställningens tid på Färnebo folkhögskola.

Björn Forsberg är statsvetare och debattör och mannen bakom boken Tillväxtens sista dagar som kom 2007. Nu är han aktuell med nya boken Omställningens tid. Det här kan vara läsning för alla som lever i förnekelse, inte religiös sådan, utan förnekelse inför obekväma framtidsutsikter, som att jordens resurser inte är eviga. Att oljetoppen – när oljan sinar ut – drabbar oss redan nu, inte långt bort i framtiden.