Lärdomar

 

Vi utvärderade alla föreläsningarna men här nedan har vi dokumenterat utvärdering av de två föreläsningarna som inte gick perfekt för att ni som läser ska kunna dra lärdomar av dem.

Utvärdering av föreläsningar med Behrang Kianzad och Alexandra Pascalidou

Birger Nilsson och Rita de Castro, Röda korsets fhsk.

Vi har gjort dessa utvärdering med hjälp av vår kollega Jonathan Korsar på Färnebo fhsk och Mats Ehn på Folac.

Behrang Kianzad

Förutsättningar:

Birger Nilsson var kameraman, Balder Akermo var bildproducent och ljudtekniker. Rita de Castro följde föreläsningen på Bambuzer. Vi använde oss av Bambuser, wirecast och scopia. Inför föreläsningarna arbetade Göran Nordling och Birger Nilsson med tekniken.

Vi hade i slutskedet 50 min på oss att förebereda allt då en annan föreläsare fanns i lokalen tidigare på dagen. Vi utvärderade detta och anser att man inte ska ha annat inbokat den dagen man ska sända då men behöver all möjlig förberedelsetid.

På scen: ett barbord med mick, en storbildstv för bildspel och filmer, ljussättning med strålkastare, en dv kamera, en mick kopplad direkt till datorn och två reservmickar på webbkamerorna, två webbkameror riktade mot publik och föreläsare. en dator för föreläsare och scopia, en dator för wirecast samt en dator för utgående bild (bambuser).

Vi ville först ha ett möte på scopia med alla skolor, sen använda scopia mellan föreläsningarna för att de skulle kunna ställa frågor. Vi hann inte ha första presentationen då vår föreläsare kom i sista stund och var tvungen att ordna en del med sin presentation.

Vi använde även Bambuser som chattverktyg, där kunde de som tittade ställa frågor och kommentera sändningen direkt. Vi utvärderade att det kanske räcker med att ha en snabb presentation på scopia eller skype i början av föreläsningen sen ta frågor från dem på bambuserchatten som man ställer i slutet av föreläsningen.

Hur gick det?  

Positivt: Behrang som föreläsare! Tydlig, engagerande, med bra pendlande mellan teori och exemplifieringar – Övergripande upplägg med flera fikapauser, diskussionsfrågor för dessa – Idéen att sända presentationsbilder, video i en kanal, och föreläsning i en annan var bra.

Negativt: I mitten av första skedet av föreläsningan försvann ljudet och under power point bildspelet försvann också ljudet. Vi fixade detta genom att koppla in reservmickar.

I skede två började allt bra sen började ljudet svaja och försvan till sist helt. Vi fixade till detta till slut efter att vi tagit bort power point bilderna från wirecast. Vi uppfattar det som om att datorn inte klarade att hantera all information. Bildspelet var dessutom mycket tungt.  Vi valde att istället zooma in bildpelet som gavs på sorbildskärm med kameran och det fungerade bra.

I skede tre fungerade allt perfekt och ljudet var tillbaka. Vi hade då tagit bort bildspelet och använde bara en mick.

Tips till nästa föreläsning:

- se till at ni har bra med förberedelsetid inför föreläsningen
- förenkla genom att filma power point på en extern skärm, enbart platt tv fungerar
- en bra dv kamera är nödvändigt för detta
- vinjetter och filmer måste vara i mpeg 4 format
- ska man använda bilder måste ljudet programmeras till varje bild, det tar tid!
- trådlös mick på föreläsaren är att rekommendera då han/hon kan röra sig mycket
- ha bra kontakt med föreläsaren innan och gå igenom de problem som kan dyka upp. Detta för att ni ska kunna förebereda på bästa sätt. Det är bra om han/hon kan komma en timme innan sänding.
- att förelädsareren använder många olka former av teknik, ex filmer, tunga bildspel mm är inte optimalt. Det allra bästa är förmodligen en renare föreläsning med enbart ett lättare bildspel (ca 10-20 bilder) som man zoomar in med kamera från plattskämstv.

Alexandra Pascalidou

Planering: Vi hade ännu en gång för dålig framförhållning och inte tillräckligt med tid att förbereda andra skolor på att titta. Vi noterade även att vi borde lagt den längre fram på terminen när man är mer med i matchen.  Vi hade diskuterat att delvis regissera föreläsaren men detta hanns inte med då hon kom 10 min innan sändning. Vi skulle behövt avgränsa området hon rörde sig på för att inte förlora ljussättning och bildkomposition.

Förutsättningar: Deltagare från kursen Dokumentär i världen skötte sändningen. Alexandra hade en trådlös mygga, vi hade en dv kamera kopplad via firewire riktad mot Alexandra samt ledlampor mot scen. Vi hade satt upp en pulpet som var ljussatt.

Tekniken: Vi testade wirecast mot bambuser men det fungerade inte bra. Vi bestämde därför att köra enkelt med enbart bambuser och detta fungerade bra. Vi hade dock bara en kamera och det hade varit bättre med två.

Hur gick det?

Positivt: Alexandra engagerande som föreläsare. Ljudet fungerade bra och även bild så länge föreläsaren höll sig vid pulpeten J

Negativt: Dålig framförhållning och ej tid att regissera föreläsaren. Hon skulle varit kvar på frågestund men var tvungen att åka, ett resultat av dålig kommunikation i kombination med att föreläsaren ”körde sitt eget race” och på eget bevåg skippade frågestunden. Ännu ett bevis på att man måste ha tid att förbereda föreläsaren innan sändning.

Vi har lärt oss:

-          Vi behöver bättre kommunikation med föreläsaren, i lugn och ro prata igenom föreläsningen innan.

-          Mer tid behövs, frilägg fm för teknik, ha föreläsning på em.

-          Ju fler sändningar man gör, ju bättre känns det.